Kirittäret väänsi väkisin toisen puolivälierävoiton Rauman Ferasta

– Otteluraportit, Superpesis

Vaikean ensimmäisen jakson jälkeen Kirittäret käänsi ottelun itsellleen kotiutuskisassa.

Upeassa kesäsäässä Hippoksella pelattiin jännittävä toinen puolivälierä Kirittärien ja Rauman Feran välillä. Ensimmäisessä ottelussa Kirittäret sai ryöstettyä kotiedun ja teemana olikin Kirittärillä ryöstetyn kotiedun pitäminen ja toisaalta Raumalla varmasti kolkutteli mielessä jo se, että kolme peräkkäistä voittoa Kirittäristä olisi haastava rasti.

Kauden aikana Kirittäret ovat usein hyvän ensimmäisen jakson jälkeen pelanneet vähän vaisumman toisen jakson, mutta Raumalla toinen jakso oli Kirittäriltä timanttia. Tämä oli trendi myös Hippoksella, kun kotitappion jälkeen Rauman Fera tuli kentälle paljon valmiimpana kuin Kirittäret ja vastaavasti Kirittäret hermoili erityisesti sisäpelissä. Peli ei Kirittäriltä lähtenyt käyntiin oikein missään vaiheessa ja Raumalle riitti ensimmäisen jakson voittoon jokeri Eveliina Kestin kahden juoksun arvoinen kantava unelmakumura aivan takarajalle. Kolmannessa vuoroparissa lyöjäjokerin roolissa pelannut Ronja Salmela kotiutti Tinja Töyrylän kavennusjuoksun arvoisesti, mutta se jäikin Kirittärien ainoaksi kolmostilanteeksi koko jaksolla. Neljännessä vuoroparissa Rauman Fera lisäsi vielä johtoaan lukemiin 1-3 Iina Valkeejärven merkatulla välilyönnillä eikä Kirittäret saanut enää kiriään lainkaan käyntiin.

Mari Mantsinen oli liekeissä niin lautasen ääressä kuin mailan varressakin, uran sadas lyötu juoksu kaikki sarjat huomioon ottaen täyttyi Hippoksella. Kuva Juha Leskinen.

Toinen jakso lähti edelleen tasaisissa merkeissä, vaikka Kirittärillä kävi pieni tuurikin. Etutilanteessa Eveliina Kestin kakkosrajan läpilyönti ponnahti aidan aukon yläpuolelle verkkoon eikä tilanteesta Rauma saanut lopulta kuin takatilanteen, jonka senkin Kirittäret puolusti juoksuitta.

Kirittäret sai kuitenkin sisäpeliään hieman avattua ja kakkoskärjestä saatiin järjestettyä yhden palon ajolähtö. Ajolähtöä tuli purkamaan Ronja Salmela, jonka lyöntivuorolla tulikin hieman erikoinen liikesarja. Ronjan lyhyt merkattu jäi varsin lyhyeksi etukenttään eikä Rauman lukkarilla Ilona Hakoniemellä tuntunut olevan kiirettä itse hakea palloa. Olisi kuitenkin kannattanut pitää, sillä merkistä kotiin oli tulossa huippunopea Selina Similä. Jos edellisissä peleissä on tullut oppikirjaesimerkkejä siitä, miten jokainen tilanne kannattaa ja pitää pelata loppuun asti täysillä, niin tässä oppia antoivat sekä Similä että Hakoniemi. Hakoniemi haki palloa ilman suurta kiirettä, kun taas Similä tuli kotia kohti loppuun asti aivan vimmatun kovaa ja kuinka ollakaan ehti kuin ehtikin kotiin ennen kuin Hakoniemi epätoivoisesti lähti kurottamaan jalkaansa kotipesään. Heti perään Mattias Kitola lisäsi painetta laittamalla välittömästi merkkiä päälle ja harvemmin (mutta tehokkaasti!) kotiuttajana esiintyvä Mari Mantsinen laittoi kakkosrajanäppiä ruutuun. Rauman Feran siepparille tuli liian kiire ja ensimmäisen puolivälierän tavoin tuloksena oli harhaheitto kotipesään ja Laura Toikkanen toi selkeästi 2-0.

Selina Similä pelasi tilanteen loppuun asti täysillä ja toi hurjalla etenemisellään juoksun yllättävästä tilanteesta. Kuva Juha Leskinen.

Rauma sai oman kavennusjuoksunsa hieman yllättävästä tilanteesta, kun kahden palon tilanteessa Eveliina Kesti haastoi tolppasyötöstä kolmospuolen linjaa ja kaikilla oli merkki päällä. Kirittäret haki viimeistä paloa takaetenijästä kolmoselta ja kolmostuomari ristiä näyttikin, mutta kotipesän viivalla kotipesäkilpaa seurannut päätuomari yllättäen kumosi kolmostuomarin näytön ja tuloksena juoksu ja tilanteen jatkuminen kuitenkin ilman jatkojuoksuja.

Toinen jakso jatkui loppuun asti Kirittärien hallinnassa, kun ensin Tinja Töyrylä haastoi jälleen Rauman etukenttää ja tällä kertaa Viivi Partanen toi 3-1 Hakoniemen hieman häplätessä polttoheiton kiinniottoa. Neljännessä vuorossa hyvässä lyöntivireessa ollut Ronja Salmela löi kovan pommin kakkosrajasta läpi Hippoksen aitaan kahden juoksun arvoisesti. Toinen jakso päättyi siis lukemiin 5-1 ja pudotuspelien säännöillä edettiin ensin supervuoropariin.

Venla Karttunen juhli tuotua juoksua Ronja Salmelan läpärin jälkeen. Kuva Juha Leskinen.

Supervuoropari eteni tasaisesti, kun molemmat joukkueet saivat vuorollaan rakennettua kotiutusyritykset, mutta juoksuja ei supervuorossa nähty, vaan mentiin Kirittärille kauden aikana tutuksi tulleeseen kotiutuskisaan. Aloittavalla Rauma sai heti ensimmäisessä parissa juoksun, kun Aurora Frantsilan ottamaton saumalyönti toi lukemiksi 0-1. Muut parit Kirittäret puolusti selkeästi ja pääsi hyvistä asetelmista tasoittavalle vuorolle. Ensimmäinen Kirittärien pari ei tuottanut tulosta, mutta jo toisessa parissa Tinja Töyrylä tasoitti lukemat ottamattomalla kakkossaumalyönnillä. Tämän jälkeen paineet olivat Rauman ulkokentällä ja ratkaisu tulikin jo heti kolmannessa parissa, kun ottelun edetessä huimasti otteitaan parantanut Emmi Särkioja löi kolmossaumasta kotareiden voittolukemiksi 2-1 ja samalla toinen otteluvoitto lukemin 2-1k (1-3, 5-1, 0-0, 2-1).

Vaikean ensimmäisen jakson jälkeen Kirittäret oli pelin päällä koko joukkueen voimin. Hakoniemi piti heittelyllään Kirittärien etenijöitä varpaillaan, mutta toisaalta Kirittärien kaari on erinomaisesti saanut otettua Hakoniemen väärät pois. Harvemmin otsikoissa esiintyvä Tilda Palola luuti jälleen erinomaisesti linjassa ja takalukijana eikä kokonaisuutena joukkueelle ulkopelivirheitä kovin paljoa tullut. Mari Mantsinen oli jälleen elementissään tehden useita kärpäsiä ja ottaessaan takatilanteissa selkeän niskalenkin myös Rauman pelinjohdosta. Muiden otteluparien voittojen ollessa tasan Kirittärillä on ensimmäinen katkon paikka heti jo kolmannessa ottelussa vierassa Raumalla torstaina 15.08.2024.

Emmi Särkioja vapautti joukkueen juhlimaan lyötyään voittojuoksun kotareissa. Kuva Juha Leskinen.

Kirittärien pelinjohtaja Mattias Kitola harmitteli voitosta huolimatta pelin alun huonoa alkua.

– Ei ihan hetkeen ole ollut tämmöistä peliä, missä ensimmäinen jakso on ollut noin yhtä maalia, siitä pitää mennä itse peilin eteen siitä miten joukkue on valmistettu peliin. Ei ollut ajatus pelissä mukana. Toisella jaksolla peli kääntyi meille, superissakin oli pari laadukasta yritystä, missä vastustaja teki kovat suoritukset. Kotarissa saatiin oikeisiin paikkoihin kovat vedot. Lopussa oltiin parempia, vaikka pitkään oltiin perässä tänään.

Kirittärien ykköspalkittu 4 juoksua lyönyt Ronja Salmela oli tyytyväinen nousujohteisiin otteisiin.

– Rauma oli eka jakson parempi, mutta oltiin tänään tosi sitkeitä. Uskottiin koko ajan meidän juttuun ja parannettiin toiselle jaksolle peliä. Ulkopeli on ihan hyvää, mutta paljon on vielä parennettavaa

Hippoksen Katsomokommentin antoi lähes kaikki kauden kotipelit Hippoksella katsonut Olli Pietiläinen.

– Koko rahan edestä pääsylipun ostaneena sain nauttia tästä pelistä. Ensimmäinen jakso ei ollut oikein pesäpalloa kummaltakaan joukkueelta. Kirittäret paransi peliä koko ajan ja sitä kautta oikeutettu voitto. Hienot tunnelmat! Mielestäni kauden paras tunnelma oli pelissä, tunnelma nousi koko ajan ja yleisö oli alusta lähtien hyvin mukana.

– Alkukauteen nähden tämä on kuin eri joukkue, Mantsinen ja Mäki-Maukkola toivat lisää uskoa joukkueeseen. Ottelun pelaajista haluan nostaa esille Tilda Palolan, aivan järkyttävän hyvää ulkopeliä. Joka kerta kun Tilda otti pallon kiinni, niin sisäisesti tuuletin hänen onnistumisensa puolesta.

– Vastustajalle pitää myös antaa kunniaa, raumalaiset ovat kehittyneet viime vuosista ja pelaavat kyllä äärettömän hyvää peliä. Yhtä paljon tulen jännittämään seuraavaa peliä Raumalla, mitään ei olla vielä voitettu etukäteen!

Ottelun Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Palkitut

IRonja Salmela
IIMari Mantsinen

#kirittäret #liikuntapääkaupunki #pesis #allinoranssi #jyväskylä #otteluraportti