Kirittäriltä tyly vierasvoitto Joensuun Mailasta

 – Otteluraportit, Superpesis

JoMasta ei ollut vastusta erinomaisessa vireessä olevalle Kirittärille

Runkosarjan viimeisellä ottelukierroksella oli panosta useammassakin otteluparissa sijoitusten suhteen ja Joensuussa erityisesti kotijoukkueella, joka taisteli viimeisestä suorasta pudotuspelipaikasta Porin Pesäkarhujen kanssa. Kirittärillä nousu neljänneksi ei ollut omissa käsissä, mutta vaati ehdottomasti kolmen pisteen voittoa. Kirittärien edelliset ottelut JoMaa vastaan olivat olleet erittäin tasaisia (kaikki kotiutuskisaan asti) ja siinä valossa odotettiin myös tasaista kamppailua. Kirittärillä oli lopuillaan aivan valtava runkosarjan lopun otteluruuhka, jossa oli 7 ottelua 13 päivän aikana ja ruuhkaputkelle tyypillisesti Kirittäret kierrätti jälleen hieman kokoonpanoa. Oona Kinnunen puki jokeripaitaan ja Ronja Salmela siirtyi lautasen ääreen Mari Mantsinen saatua huilivuoron.

Kakkospalkittu Ronja Salmela oli mukavassa pelivireessä. Kuva Juha Leskinen

Tällä kertaa JoMa voitti hutunkeiton ja Kirittäret lähti ensimmäisellä jaksolla ensin sisälle. Kärki tekikin tilannetta ja Tinja Töyrylän kova kakkosrajan pommi menikin osittain läpilyönniksi. Eeva Mäki-Maukolalla oli helppo työ tuoda heti johtojuoksu 0-1, mutta Venla Karttusen yritys kakkoselta kotiin jäi niukasti vajaaksi. Tasoittavalla Kirittärien viime aikoina erinomaisesti toiminut ulkopeli näytti heti voimansa ja Joensuulta kävi 4 pelaajaa hankkimassa taululle 3 paloa. Toisessa vuoroparissa peli pyöri hieman nahkeammin, mutta Oona Kinnunen sai kuitenkin vaihdettua enemmän lyöjänä kuin etenijänä tunnetun Emmi Särkiojan kolmoselle ja viimeisellään lähtikin täyttämään pesiä takakentän koppilyönnillä. Jos edellisessä pelissä tuli esimerkkejä siitä, että pesäpallossa jokainen pienikin tilanne pitää pelata loppuun asti tarkasti, niin tässäkin ottelussa oppimateriaalia tuli riittävästi. Kinnusen koppilyönnin pudotus epäonnistui kolmoskopparilta ja kun pallo kimmahti hieman sivulle kopparilta, niin Emmi Särkioja otti kiitollisuudella vastaan pienen JoMan ulkokentän lahjan lukemiksi 0-2.

Toisen tasoittavalla JoMa sai kavennettua lähes ottelun ainoalla pienellä Kirittärien ulkopelin kauneusvirheellä eikä kolmannen aloittavalla kärki oikein saanut etenijöitä millään pesille. Etenijäjokeri Saana Kamppisellakaan ei kaksi ensimmäistä yritystä onnistunut, mutta kolmas kumuramallinen lyönti putosi tiukkaakin tiukempaan rakoon kakkospuolelle väliin. Jokainen pienikin tilanne pitää pelata tarkasti ja tällä kertaa JoMan kakkoskopparin kova vastaantuloyritys kostautui pallon pompatessa kopparin yli ja Kamppisen juostessa kunnarin. Tämä taisi viimeistään vapauttaa Kirittärien sisäpeliä ja toisaalta sysäsi JoMan ulkopeliä yhä enemmän raiteiltaan. Emmi Särkiojan kovan kolmosluukkupommin JoMan ulkokenttä sai niukasti torjuttua, mutta Kamppisella oli helppo työ tuoda lukemiksi 1-4. Kirittäret lähti hakemaan kahdella palolla vielä uutta tilannetta ja Laura Toikkanen pääsikin harhaheitolla lopulta kakkoselle asti. Ronja Salmela sai väärän alle ja Mattias Kitola pisti pelkässä kakkostilanteessa rohkeasti merkkiä päälle. Salmela vaihtoi upeasti Toikkasen kolmoselle ja kuin kirsikkana kakun päälle JoMan ulkopeliin lukkari Veera Toikan ajatusvirheellä Toikkanen toi toisella väärällä syötöllä vapaataivaljuoksun.

Saana Kamppinen löi kunnarin tyhjään kenttään Joensuussa. Kuva Juha Leskinen

Joensuun sisäpeli oli sen sijaan täysin Kirittärien näpeissä ja vaikka neljännen aloittavalla sisävuorolla Kirittärien ykköskärki ei tällä kertaa toiminutkaan, niin jokainen tilanne pitää pelata tarkasti loppuun asti. Kirittärillä oli enää kolme lyöjää jäljellä, kun Elsa Nyman vihdoin pääsi kentälle. Laura Toikkasen ensimmäinen lyönti ei vielä onnistunut, mutta toisella keskittymiskoulun opetusvuorossa oli JoMan kakkosraja, josta Toikkanen tinttasi hurjalla leikkurilla maisemaan ja jakson loppulukemiksi 1-7.

Toisella jaksolla Kirittäret jaksoi pitää siimaa kireällä sisäpelissä riittävästi ja jatkoi erittäin tiukkaa ulkopeliä. JoMa saikin heti kärjestä palottoman ajolähdön, josta ensin saatiin niukka palo kotipesään ja toisella lyönnillä läpilyöntiyritys päättyikin paloihin kakkoselle ja ykköselle. Omalla sisävuorolla kärjen etenijät eivät päässeet kentälle mutta hyvässä vireessä pelaava Saana Kamppinen meni väkisin kentälle ja Emmi Särkioja vaihtoi kliinisesti kakkoselle. Tinja Töyrylä vaihtoi ensimmäisellään Kamppisen kolmoselle ja ykkös-kolmosessa Mattias Kitola laittoikin yllättäen merkin päälle Toikan korkeaan syöttöön. Kun Kamppisen huippunopeat jalat olivat tulossa lentomerkillä, niin Töyrylän näppiin ei ulkokentälle kestänyt pienintäkään virhettä. Pienenpieni pallon punnitseminen riitti Kamppiselle enemmän kuin hyvin ja Kirittäret lähti kuskin paikalle myös toisella jaksolla.

JoMan kakkoskärki sai kuitenkin aikaiseksi pienen valonpilkahduksen, kun ottelussa JoMan kaikki juoksut lyönyt Maria Kaakinen löi kakkosluukusta läpi kahden juoksun arvoisesti. Kirittäret ei tästä hämmentynyt, vaan ykköskärki rakensi heti vakuuttavasti palottoman ajolähdön. Emmi Särkioja löi Viivi Partasen kotiin tappikumuralla tasoitusjuoksun arvoisesti ja seuraavasta tilanteesta Tinja Töyrylän kova pommi kakkospesän päältä vieri maisemaan kahden juoksun arvoisesti.

Niin Tinja Töyrylä kuin Mattias Kitolakin olivat rennolla pelipäällä Joensuussa. Kuva Juha Leskinen

Keskittymisestä annettiin vielä lisäoppitunteja puolin ja toisin. Kirittärille sattui rohkealla lyöntiyrityksellä ensin kahden palon lyönti, mutta Kitola ei tästä hämmentynyt vaan laittoi välittömästi seuraavalle lyöjälle lentomerkin päälle. JoMan ulkokenttä mietti vielä ehkä edellistä hyvää kahden palon ulkopelisuoritusta ja sillä välin Ronja Salmelan hienolla kakkosrajanäpillä Elsa Nyman syöksyi lukemiksi jo 2-5.

Kolmannen tasoittavalla Kirittärien ykköskärki sai rakennettua ajolähdön Tinja Töyrylälle, jonka ensimmäisen kovan pommin kakkosrajaan JoMa vielä torjui, mutta kolmosluukkuun enää sitten vain pystyi hidastamaan siten että siitä tuli pajatson tyhjennyksen sijaan vain yksi juoksu. Kun Kirittärien ulkokenttä ei antanut JoMalle enää mitään, niin toinen jakso päättyi lukemiin 2-6 ja koko ottelu 0-2 (1-7, 2-6). 

Kolmen pisteen voitolla ei kuitenkaan ollut lopulta sarjataulukkoon merkitystä, kun Rauman Fera voitti oman ottelunsa pitäen nelossijansa ja kun myös MansePP viime hetkillä piti Pesäkarhut nollilla omassa ottelussaan, niin tuloksella ei lopulta ollut merkitystä Joensuullekaan, joka päätyi runkosarjan sijalle kuusi.

Kirittäret päätti runkosarjan vakuuttavilla otteilla. Kuva Juha Leskinen

Pelinjohtaja Mattias Kitola oli iloinen joukkueen nousujohteisesta loppukaudesta.

– Olen äärimmäisen ylpeä joukkueesta. Seitsemän peliä 13 päivään, aika tiukka rutistus tehty ja tuommoinen lataus ja ilme peliin, jossa meillä ei ollut omissa käsissä mitään. Joukkue päätti heti Roihu-pelin jälkeen kuitenkin, että Joensuuhun mennään voittamaan. 

– Kuusi peliä voitettiin ja yksi heikompi peli tuli tuohon putkeen. Ilme on valtavan hyvä ja työmoraali hyvä, voitot ruokkii ilmettä ja ilme ruokkii pelin tasoa ja sieltä tulee taas voittoja, se on hyvä kierre. 

– Alusta asti on ollut ajatus pelata nousujohteinen kausi, nyt on hyvä lähteä pudotuspeleihin. Erittäin tyytyväinen ja ylpeä joukkueesta tämän otteluruuhkaputken jälkeen.

Tinja Töyrylä (5 lyötyä) oli voiton jälkeen levollisin mielin.

– Tänään oli hyvä peli, saatiin kaksi jaksoa pidettyä taso. Tästä on hyvä lähteä pudotuspeleihin.

Kirittärien kapteeni Venla Karttunen oli tyytyväinen voitosta.

– Oli ylivoimaisesti paras esitys JoMaa vastaan tällä kaudella. Ollaan oltu kovassa peliruuhkassa ja viimeisestä pelistä tuli varmaan ylimääräistä rutistusta.
– Ollaan pelattu nousujohteinen kausi ja nälkäinen joukkue lähtee pudotuspeleihin.

Kirittärien kausi jatkuu puolivälierissä, kun vastaan asettuu tuttuakin tutumpi pudotuspelipari Rauman Fera. Otteluparissa Feralla on kotietu, otteluparin pelipäivät selviävät lähiaikoina. 

Tilastot https://www.pesistulokset.fi/ottelut/84420

Palkitut

ITinja Töyrylä
IIRonja Salmela

#kirittäret #liikuntapääkaupunki #pesis #allinoranssi #jyväskylä #otteluraportti

Lue myös
Uutinen