Kirittäret kaatoi runkosarjan viimeisessä kotiottelussa Roihun selvästi

 – Otteluraportit, Superpesis

Ronja Salmela sytytti joukkueen sisäpelin ensimmäisellä jaksolla ja ulkopeli hoiti loput tyylikkäästi.

Runkosarjan lopun hurja otteluruuhka on jo loppusuoralla ja ruuhkassa tyypillisesti Kirittäret kierrätti hieman jälleen kokoonpanoa, tällä kertaa Oona Kinnunen sekä Mette Mortensen olivat huilivuorossa ja jokeripaitaan pukeutuivat Selina Similä sekä edellisenä päivänä KirittäretTalentiin Ykköspesiksen kotiottelussa lautasen ääressä pelannut Ronja Salmela.

Viimeisessä runkosarjan kotiottelussa oli molemmilla panostakin, Roihu taistelee toisaalta putoamiskarsintojen välttämisestä ja toisaalta äärimmäisen tasaisessa sarjan häntäpäässä myös paikasta pudotuspeleissäkin. Kirittärillä sauma viimeiseen kotietuun pudotuspeleissä on ohuemman langan päässä, mutta vaati aivan ehdottomasti 3p voittoa.

Mari Mantsinen piti Roihua näpeissään lautasen ääressä ja onnistui myös mailan varressa. Kuva Juha Leskinen.

Kirittärien ulkopeli on viime peleissä ollut uomissaan, joten sen päälle on hyvä rakentaakin. Roihu ei oikein missään vaiheessa pystynyt horjuttamaan Kirittärien ulkopeliä ja ehyen esityksen jälkeen ulkopelivirheet olivatkin ottelussa erittäin vähissä. Katseet kohdistuivat monessa pelissä hieman nahkeasti toimineeseen sisäpeliin, joka kuitenkin onnistui heti ensimmäisen tasoittavalla vuoroparilla. Kärjestä alla oli tosin jo kaksi paloa, kun ajolähtöön lyömään asteli jokeripaidassa Ronja Salmela. Kirittärien kaari sai huudettua väärän alle, mutta kaksi ensimmäistä yritystä kilpistyivät laittomiin ja jälkimmäisellä kolmosella etenijänä Venla Karttunen joutui jo aika lailla taistelemaan laittoman jälkeisessä paluussaan kolmospesälle. Roihun lukkari Emmi Hannuniemi pyrki syöttämään erittäin nopeasti aika matalaa syöttöä, mutta sitä Ronja Salmela löikin pallon tylysti väliin ja kapteeni Karttunen taisteli Kirittärien avausjuoksun 1-0.

Jakso jatkui tulostaulun suhteen varsin nihkeästi ja kolmannen tasoittavalla päädyttiin tilanteeseen, jossa taululla oli vasta yksi palo ja ainoastaan jokerikolmikko enää lyöntivuorossa. Saana Kamppinen meni kentälle, Selina Similä hoiti etutilanteen ja Ronja Salmelan tehtävä oli saada aikaiseksi juoksu (tai kaksikin) siitä tilanteesta. Ensimmäiset kaksi yritystä menivät laittomiksi, joten tilanne näytti jo aika hankalalle, kun Salmelan olisi pitänyt lyödä etenijä viimeisellä lyönnillään suoraan kakkoselta kotiin. Kuitenkin tämäkin tilanne osoitti, miten pesäpallossa jokainen pienikin tilanne pitää pelata tarkasti ja kuinka toivottomistakin tilanteista voi vielä nousta. Roihun kenttä peruutteli rajoille puolustamaan läpilyöntiä ja lukkarin tehtävä oli hieman heitelyllä hillitä kovia lähtöjä kakkoselta. Tällä kertaa heittely kostautui, kun kotipesään suuntautui huono palautusheitto, jota Hannuniemi ei saanut pysäytettyä ja kun pallo vieri kotipesän takaosaan, niin tuulennopeat jokerit Kamppinen-Similä ehtivät vaihtamaan harhaheitolla takapesille. Samalla Salmelan tilanne muuttui paljon helpommaksi, kun etenijä oli jo siis kolmosella ja toisaalta ulkokentän piti palata “normaaliin” kolmostilanteen puolustamisen kuvioon. Viimeisellä lyönnillään Salmelan unelmapommi löysi kolmoskopparin yli aivan kentän takanurkan ja bonuksena yhdellä palolla Salmela lähti vielä yrittämään kunnariakin tuloksena 1+2. 

Ronja Salmela pommitti Roihun takakentästä kunnarin. Kuva Juha Leskinen.

Jatkotilanteesta Ronja jäi odottelemaan kolmoselle tuplajuoksua ja kakkoskärki täytti etupesät Mari Mantsiselle. Harvemmin mailan varressa esiintyvälle Mantsiselle kotiutustehtävät silti kyllä maistuvat ja Marin kumuraa tiedetään jo varoakin. Hannuniemi yritti pelata tätä pois tolppasyötöllä, mutta Mantsinen löikin täydellisen mittaisen kahvanäpin  kakkosrajaan ja kun Hannuniemi lähti näppiä hakemaan, niin Ronja Salmela ehti taistella itsensä kuitenkin ensin kotipesään jakson loppulukemiksi 5-0.

Toiset jaksot ovat Kirittärillä olleet erityisen nihkeitä pitkin koko kautta, mutta Roihu helpotti tehtävää antamalla heti toisen jakson ensimmäisen aloittavalla vuorolla Kirittärille johtojuoksun harhaheitolla. Toisessa sisävuorossa Kirittäret lähti pelaamaan kakkoskärjestä ja Kirittäret saikin rakennettua ykkös-kolmostilanteen Mari Mantsiselle. Kun Mantsisella erittäin harvoista tilanteista huolimatta kotiutukset sujuvat, niin Mattias Kitola laittoi rohkeasti yllätysmerkkiä päälle ja Marin kakkospussin suunnattu lyönti riitti, kun tulossa oli huippunopea Selina Similä ja taululle 2-0. Jatkotilanteessa ajolähdöstä Hannuniemi tarjosi jälleen tolppaa ja Venla Karttunen löi lentomerkillä Elsa Nymanin kotiin lukemiksi 3-0.

Toisen tasoittavalla oli Roihun valonpilkahduksen hetki, kun Roihu sai rakennettua hyvillä suorituksilla ajolähdön ja Sohvi Korhosen hyvä lyönti tippui kakkosväliin kavennuslukemiksi 3-1. Tämä oli kuitenkin laiha lohtu, kun viimeisessä vuoroparissa ensin Emmi Särkioja löi määrämittaisella linjaan Viivi Partasen kotiin ja perään Tinja Töyrylän keskisauman puhkaisulla Eeva Mäki-Maukola toi jakson loppulukemiksi 5-1 ja koko ottelu siis Kirittärille 2-0 (5-0, 5-1).

Mattias Kitola virittää latausta joukkueeseen. Kuva Juha Leskinen.

Mattias Kitola oli tyytyväinen runkosarjan viimeisen kotiottelun tulokseen.

– Olen ylpeä joukkueessa, haluttiin hyvä lataus ja taistelu kotiyleisön eteen ja sellainen saatiin.
– Ronjan läpilyönnin lisäksi nostaisin sen, että Saana ja Selina ovat meille tosi tärkeä jokerikaksikko, voidaan pelata sen takia rohkeammin muutamassa tilanteessa. Kaikkiaan tyytyväinen tämän päivän peliin.

Kirittärien ykköspalkittu (tehot 1+3/2) Ronja Salmela summasi peliä seuraavasti.

– Saatiin aika paljon tilannetta, mutta kotiutuksissa on vielä parannettavaa. Ensimmäinen jakso oli nahkeaa sisäpeliä ja vaati ehkä sen läpilyönnin. Siinä tilanteessa piti melkein lyödäkin läpäri ja luotin omaan parhaaseen lyöntiini.
– Ulkopeli on ollut meillä hyvää pitkään ja viidellä tehdyllä pitääkin jaksot voittaa.

Kuva Juha Leskinen.

Hippoksen katsomokommentteja antoivat tällä kertaa pitkän linjan pesäpallokatsojat ja langokset Pentti Rahunen, Lauri Koskinen ja Paavo Kytö. Pentti Rahuselle vuorossa on jo 71. vuosi Jyväskylän pesäpallokatsomoissa pikkupojasta lähtien.

– Ulkopeli on Kirittärillä kuosissaan, mutta sisäpelissä vielä hieman haparointia.
– Yritystä oli ja tilanteita saivat, mutta muutamia täpäriä paloja. Ulkopeli tosiaan on kunnossa.
– Räpylävirheitä ei tosiaan tule enää juuri ollenkaan, mutta tosiaan sisäpelissä on aina hieman pelivaraa parantaa.
– Yksittäisistä pelaajista Mantsinen pelasi hyvin ja ilman muuta Ronja Salmela positiivinen, sytytti joukkueen ekalla jaksolla.
– Kun joku lyö kunnarin, niin se antaa heti intoa kaikille muillekin.
– 3 pistettä oli tärkeimmät tästä pelistä. Himpun verran voi vielä parantaa jatkossa!

Kirittärien runkosarjan äärimmäisen kova loppuohjelma (7 peliä 13 päivän sisään) huipentuu lauantaina 03.08.2024, kun Kirittäret matkaa Joensuun Mailan vieraaksi. Kirittärien puolivälierävastus on jo selvillä (Rauman Fera) ja nousu kotietuun neljänneksi on melkoisen ohuen langan päässä, sillä se vaatisi käytännössä Rauman kotitappiota Vaasalle ja Kirittärille täyttä pistesaalista Joensuusta. JoMalle tilanne on tiukempi, sillä JoMa taistelee tasapisteissä viimeisestä suorasta pudotuspelipaikasta Porin Pesäkarhuja vastaan (viimeisessä ottelussa Pori kohtaa Mansen vieraissa, Manselle riittää piste runkosarjan ykköstilaan).

Ottelun Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot https://www.pesistulokset.fi/ottelut/84413

Palkitut

IRonja Salmela
IIMari Mantsinen

#kirittäret #liikuntapääkaupunki #pesis #allinoranssi #jyväskylä #otteluraportti

Lue myös