Joko nyt on Elsa Nymanin vuoro murtautua Kirittärien yhdeksikköön?

 – Yleinen

Kirittärien Fanikatsomon haastatteluvuorossa on huippulupaus Elsa Nyman.

Pesäpallossa nuorelta pelaajalta vaaditaan nöyryyttä, kärsivällisyyttä ja ennen kaikkea kovaa työmoraalia, mikäli haluaa kehittyä urallaan ja nousta aina Superpesistasoiseksi pelaajaksi. Usko ei saa hiipua rankimmissakaan treeneissä, toivon kipinään pitää puhaltaa uusi hehku pikku vaivojen piinatessa kehoa ja fokus pitää olla koko ajan kirkas, kun kaikki tekeminen tähtää siihen isoon tavoitteeseen: haluun olla joskus Superpesispelaaja. Ja määrätietoisella ihmisellä se aika onneksi kuluu ja kärsivällisyys todennäköisesti palkitaan jossain vaiheessa. Näitä pelaajia on sadoittain eri juniorisarjoissa.

Lahjakkaita ja lupaavia junnuja löytyy myös Kirittärien omasta pelaajahautomosta. Osa harjoittelee Talent-ryhmässä, mutta lähimpänä Superin paikkaa ovat pelaajat, jotka on nostettu Superin omaan harjoitusryhmään. Naisten joukkueessa on periaatteessa ainakin yksi paikka auki uudelle vakiopelaajalle, kun Siri Eskola jätti paikkansa joukkueessa. Monen fanin huulilla pyörii varmasti sama kysymys: joko on tänä vuonna Elsa Nymanin aika nousta Kirittärien yhdeksikköön?

Elsa, 18, on kulkenut jo pitkän polun pesäpallon parissa. Pelaajan potentiaalista ja pelinjohdon luotosta Elsaan kertoo jo se, että hän pelasi Kirittärien tasoisessa joukkueessa ensimmäiset naisten Superin pelinsä vasta 15-vuotiaana. Tämän hetken aktiivipelaajistakaan moni ei voi kehuskella samalla saavutuksella. Hänellä on toistaiseksi vyöllään 16 ottelua pääsarjatasolla tehoin 12 lyötyä, 8 tuotua ja 37 kärkilyöntiä. B-tytöissä ja Ykköspesiksessä hän on nakuttanut keskimäärin hieman yli 2 tehopistettä per peli. Viime kesänä tuli pelattua 32 ottelua (joista 4 naisten Superissa) tehoin 6+27 lyötyä, 51 tuotua ja 151 kärkkäriä. Aika hyvin junioripelaajalta, vai mitä!

Nuoresta iästään huolimatta Elsa on joukkueensa nopeimpia etenijöitä, varma linjassa ja luotettava vaihtaja/kotiuttaja. Toisin kuin monet urheiluun tosissaan satsaavat, Elsa ottaa myös koulunkäynnin tosissaan. Tämä tuo persoonaan tuhdisti lisää mielenkiintoa. Koulussa fysiikka menee hyvin ja myös urheilun puolella ollaan talven aikana menty fysiikassa eteenpäin.

Kun Elsa sanoo tavoittelevansa nyt meneillään olevan abivuoden jälkeen opiskelupaikkaa Aalto-yliopistossa, niin tähän on helppo uskoa. Ja jos hän sanoo pelaavansa ensi kaudella naisten Superia, niin vaikea on tosiaankaan olla uskomattaa, kun tätä äärimmäisen määrätietoista nuorta naista kuuntelee. Jää mielikuva nuoresta naisesta, joka ei joutavia jupise. Pään kestävyys ei ainakaan ole esteenä loistavalle tulevaisuudelle.

Onko vuosi 2022 Nymanin todellinen läpimurtokausi naisten Superissa? Sen aika näyttää, mutta jotain voi päätellä myös Nalle Viljasen kommenteista talven ensimmäisissä harjoituspeleissä: ”Elsa ei tehnyt ainuttakaan virhettä ulkokentällä”.

Jos haluat tutustua lisää Elsan persoonaan, lue 21.04.2021 julkaistu henkilökuvahaastattelu ”Superlahjakkuus Elsa Nyman on kehittymässä jokerista todelliseksi ässäksi” https://www.kirittaret.fi/kirittarien-fanikatsomo-haastatteli-elsa-nymania/, Me jatkamme tästä päivästä.

Tervehdys pitkästä aikaa, Elsa! Mitäpä sinulle kuuluu?

Olen tässä toipumassa flunssasta, mutta parempaan päin ollaan menossa. Joten aika hyvää kuuluu, ei tässä sen kummempaa. Keväällä pitäisi valmistua ylioppilaaksi, joten kirjoituksiin tässä myös lueskelen. Keväällä kirjoitan vielä fysiikan, matematiikan ja äidinkielen. Aikaisemmin olen kirjoittanut kemian, ruotsin ja biologian ja ihan hyviä arvosanoja on tullut. Matematiikka ja luonnontieteet kiinnostuvat. En ole vielä lyönyt täysin lukkoon, mihin haen maaliskuun yhteishaussa, mutta kyllä tekniset opinnot Aalto-yliopistossa kiinnostavat. Satsaan tällä hetkellä sata lasissa niin pesikseen kuin opintoihinkin, ne täydentävät hyvin toisiaan.

Opiskeletko Schildtissä monien muiden B-tyttöjemme tavoin?

En, vaan Normaalikoulussa. Meillä olisi Norssissa ollut myös liikuntapainotteinen lukio, mutta katsoin, että pesistä ehtii pelata koulun ulkopuolellakin ihan riittävästi ja lukiossa halusin panostaa enemmän muuhun koulunkäyntiin. Halusin Norssiin myös siksi, että siellä oppilasmäärät ovat Schildtiä paljon pienemmät eli siellä on mahdollisuus vähän yksilöllisempään ohjaukseen.

Jouduit jäämään kuumeen takia syrjään viikonlopun peleistä Vaasaa ja Seinäjokea vastaan. Miltä lauantaina striimattu peli Seinäjokea vastaan näytti kotisohvalta katsottuna?

Ensiksikin on hyvä muistaa, että lopputuloksella ei näissä harkkapeleissä ole niin merkitystä. Tulihan siellä jonkin verran huolimattomuusvirheitä, kun ei olla vielä päästy lyömään niin paljoa pitkällä kentällä. Tuli myös kopinnostopaloja, mutta suuremmaksi osaksi oli ihan hyvää pesistä. Ulkopelikin toimi kohtuullisen hyvin, vaikka muutaman virheen kautta kaveri pääsikin vähän etumatkalle. Kuitenkin ihan hyvää peliä tässä vaiheessa.

Miltä se ylipäätään tuntuu, kun pitää seurata oman joukkueen suorittamista vierestä?

No mikäs siinä. Vaihtopenkilläkin pystyy hyvin olemaan mukana itse pelitapahtumissa ja jännittää muiden puolesta. Kotisohvalta katsominen on vaikeampaa, kun tietää, että olisi mukavampaa olla itse pelaamassa.

Jos palataan viime kesään, niin menestyksestä huolimatta se ei ollut sinulle henkilökohtaisesti aivan ongelmaton kausi. Sinullahan oli pitkälle kevääseen jalkavaivoja, kerrotko mitä tapahtui?

Viime vuoden tammikuun alussa minulta repesi takareisi ja sitä kuntoutettiin aika pitkälle kevääseen. Sarja-avauksessa olin kuitenkin jo ihan pelikunnossa. Juoksun kanssa oli vähän hakemista ja reiden kanssa oli pientä kipuilua välillä, joten kyllä se vähän pelisuorituksiin vaikutti. Pääosin pystyin silti pelaamaan ihan normaalisti.

Onko kaikki mennyt nyt hyvin talvikaudella?

No kyllä – ei ole se reisi enää vaivannut ja olen päässyt paljon eteenpäin fysiikankin osalta.

Kuvailetko vähän minkälainen kausi oli sinulle henkilökohtaisesti?

Pelasin kesällä kolmea sarjaa eli tuli paljon hyvin pelejä ja kokemuksia. Omasta mielestäni pelasin nousujohteisen kauden. Alkukaudesta oli vielä vähän hakemista juoksun kanssa, mutta erityisesti B-tyttöjen kauteen olen tosi tyytyväinen. Ykkösessä tuli taas ehkä vähän kovempia pelejä. Monet aikuispelaajat ovat kuitenkin sen verran B-tyttöjä fyysisempiä, että pallo ja jalka liikkuvat vähän kovempaa.

Viime kausi päättyi varmasti vähän ristiriitaisin tuntein, kun kaulaan pujotettiin kaksi SM-hopeaa – naisissa ja B-tytöissä. Miltä nämä mitalit maistuivat?

Tuo sana ristiriitainen on ihan hyvä kuvaamaan tunnelmia. B-tytöissä suoritus oli yllättävänkin hyvä tavoitteisiin nähden eli siihen olen erittäin tyytyväinen. Sitten taas naisten puolella oli selvää, että vain sitä kirkkainta mitalia haetaan, niin naisten hopea oli puolestaan pettymys. Siitä ei ihan yhdessä eikä kahdessakaan yössä toivuttu, mutta joukkueen kanssa purimme pettymystä ja kun uusi kausi aloitettiin marraskuussa, niin nyt katseet ovat taas ensi syksyssä.

Katsomosta käsin katsottuna monelle fanille on jäänyt sinusta vahva mielikuva erittäin monipuolisena yleispelaajana. Missä näet pesäpalloilijana omat vahvuutesi?

Olen edelleen sitä mieltä, että monipuolisuus on yksi vahvuuksistani. Sisäpelissä toimin nykyisin enemmän etenijänä ja vaihtajana, kun nopeutta on tullut lisää treenaamisen kautta. Ulkopelissä vahvuuteni on ulottuvuus ja varma räpylä polttolinjassa.

Kuinka talviharjoittelu on osaltasi sujunut? Mitä tavoitteita olet itsellesi asettanut?

Tarkoitus on edelleen kehittää eri pelaamisen osa-alueita. On tärkeää saada taas pelikokemusta pitkän syksyn ja alkutalven jälkeen, ja varsinkin harkkapelien kautta pyritään kehittämään niitä juttuja mitä sieltä on löytynyt. Talvikaudella olen keskittynyt normaalia enemmän voimaharjoitteluun ja tuntuu että siellä on tullut ihan hyvin tulosta. Nopeustreeniä olen tietysti tehnyt samalla, keväämmällä keskitytään sitten enemmän räjähtävyyteen ja terävyyteen. Lajipuolella olen talven aikana treenannut viistaria eli viistomailalyöntiä, se on minulle kokonaan uusi lyönti. Eli jotain uutta on tulossa myös lyöntipuolella, mikä puolestaan motivoi harjoittelua entisestään. Ulkopelissä on haettu enemmän tekniikkaa ja varmuutta suorittamiseen.

Kuulostaa hienolta. Itse olen monesti miettinyt, että miksi pelituntuman löytäminen ottaa talvella aina oman aikansa? Olette kuitenkin kaikki ns. alan ammattilaisia ja pelanneet jo pitkään. Mihin se pelituntuma katoaa muutamassa kuukaudessa?

No ainakin se, että kun treenataan talvella sisällä halleissa, niin ei päästä tekemään samalla tavalla lajiharjoituksia kuin kesällä. Myös pelitilannetreenejä pystymme tekemään vähemmän. Nyt kun Jyväskylässä ei ole pitkän kentän mahdollisuutta, niin lyömme Graniitissa paljon palloa vain verkkoon. Monien toistojen kautta lyöntejä saa kehitettyä, mutta niiden soveltaminen yhtäkkiä pitkälle kentälle vie aikansa.

Elsa Nyman 2021
Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Olet ollut jo pari-kolme vuotta haistelemassa naisten Superin ilmapiiriä pelaamalla joka vuosi muutamia otteluja ylhäällä. Miltä tuntuu, kuinka valmis olet ottamaan sen paikan naisten Superin vakiokokoonpanossa tänä kesänä?

Koen, että olen valmis. Tavoitteena on jo pitkään ollut ottaa paikka Kirittärien Superista. Sitä kohti tehdään töitä, mutta ensi kesänä minulla on vielä myös viimeistä vuotta mahdollisuus pelata B-tyttöjen pelejä. Meillä on niin kokeneita ja taitavia pelaajia, että ei sitä paikkaa kuitenkaan tuosta vaan oteta. Varsinkin nuorelle pelaajalle tilanne on haastava.

Kirittärissä on tosiaan lähes jatkuvasti ollut kova kilpailu yhdeksikköön mahtumisesta. Miten pelaaja kokee tämän tilanteen?

Otan sen kyllä itse vastaan haasteena. Se ajaa itseäni tekemään vain parempia ja tehokkaampia suorituksia ja kehittymään ylipäätänsä. Sitä kautta katson, että voin päästä asettamaani tavoitteeseen.

Kuinka paljon treenaat viikoittain?

No nyt on tullut vähän vaihtelevasti. Meillä on kolmet akatemian (aamu)treenit ja sen päälle 5-7 muuta treeniä viikossa. Leiriviikonloppuna tulee tietty vielä enemmän, samoin jos on treenipelejä. Sunnuntai on aina vapaapäivä. Taitaa siinä tulla keskimäärin n. 16-20 tuntia silti viikkoon.

No huh-huh! Eikö sitä tule koskaan semmoinen olo, että ei kerta kaikkiaan enää jaksa tuota tahtia?

No kyllä sitä joskus väsyttää ja tuntuu, että on aivan puhki. Mutta suurimmaksi osaksi tämä on aina mieluisaa ja on tosi kiva lähteä treeneihin. Sunnuntaisin on sitten aina aikaa palautteluun.

Onko sinulla pelaajana joitain valmistautumisrituaaleja peleihin – juttuja, jotka täytyy tehdä aina ennen pelejä?

Ei minulla varsinaisesti mitään pakkomielteisiä juttuja ole ennen pelejä. Aamutreenissä en tykkää tehdä lajia, mutta vähän juoksua ja pari punttiliikettä – vähän sellainen herättely. Ennen kotipelejä sitten kotiin lepäämään ja hyvät ruuat päälle sekä menevää tsemppimusiikkia. Sitten on hyvä vireys lähteä peliin.

Olet saavuttanut nuorella iällä jo paljon pesäpallossa. Mikä on toistaiseksi kaikkein mieluisin pesismuistosi?

Junnujoukkueista on paljon tosi hyviä muistoja, päällimmäisenä muutaman vuoden takainen C-tyttöjen leiri Hyvinkäällä. Joukkue on ollut minulle aina se isoa asia – yhdessä on treenattu, pelattu ja lähennytty toisiamme. Myös se oli mieleenpainuva muisto, kun nousimme Suomarista Ykköspesikseen syksyllä 2020.

Miten Elsa Nyman viettää vapaa-aikaansa?

Aina kuin vaan ehtii, niin tykkään nähdä kavereita ja vaihtaa kuulumisia – se on mukavaa vastapainoa muuten menevälle elämälle. Muusta urheilusta tulee seurattua lähinnä hiihtoa ja ampumahiihtoa. Tykkään katsoa TV:stä myös sarjoja ja elokuvia. Tykkään erityisesti kaikista rikossarjoista.

Kappas vain! Jäin taannoin itse koukkuun vävypojan vinkistä sarjaan Blacklist. Siinä agentit potkaisevat ovet näyttävästi sisään ja osoittelevat umpimähkäisesti pyssyillään ympäriinsä. Pahiksia kuolee joka jaksossa riittävästi, mutta pääosan esittäjät ovat vähän kuin pesäpalloilijoita – pikku haavat  ja palot eivät heitä juuri hidasta, ja seuraavassa jaksossa ollaan taas entistä vetreämpiä.

Täytyy laittaa korvan taakse.

Kiitos paljon Elsa haastattelusta! Oikein hyvää talven jatkoa sinulle, menestystä talvipeleissä. Pidän peukkuja yo-kirjoituksillesi ja toivotaan, että nähdään sinua mahdollisimman paljon kesällä myös naisten Superissa!

Kiitos paljon – hyvää talven jatkoa sullekin!

Haastattelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

Kummiyritykset

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #pesis100

Lue myös